Studeer Peer

Persoonlijke bijles en huiswerkbegeleiding bij u thuis.

(Hengelo e.o.)

Peer teaching


In het Engels betekent peer ''gelijke.'' Als peer sta ik dicht bij de belevingswereld van de leerling. Een goede band is een basisvoorwaarde bij leren.

In 2020 ben ik zelf geslaagd voor mijn VWO-diploma. Ik snap dus wat er speelt op een school, vanuit zowel leerling- als docentperspectief.

Een expert denkt anders dan een beginner. Een docent denkt bijvoorbeeld in grotere stappen, maar de leerling beschikt nog niet over de vaardigheden om diezelfde stappen te nemen. Dit is een valkuil bij leren in de klas.
(Bron: Wijze lessen, 2019)

Ik sta dicht bij de leerling en kan daardoor makkelijk mijn expert kennis omschakelen naar beginner stappen.

Ervaren Bijlesdocent


Ik volg de opleiding tot natuurkunde docent op Windesheim.

Sinds 2018 geef ik zowel bijles als huiswerkbegeleiding. Mijn ervaring heb ik grotendeels opgedaan als studiecoach bij een huiswerkinstituut. Ik heb in de afgelopen jaren ook ervaring met bijles aan huis en online bijles opgedaan.

Ook geef ik sinds 2021 op stage les aan de onderbouw bij middelbare scholen.

Een-op-een begeleiding is zeer effectief. De gemiddelde leerling uit de een-op-een les presteert beter dan 98% van de leerlingen uit de conventionele les.
(Bron: Op de schouders van reuzen, 2018)


Persoonlijk &
Thuis

Op school is er vaak veel afleiding. Bijvoorbeeld klasgenoten of je telefoon. Bijles aan huis is prettig, je zit in je eigen veilige omgeving en kan met de juiste begeleiding in een korte tijd vaak veel bereiken.

Als de leerling iets niet begrijpt bedenk ik graag andere manieren om iets uit te leggen, bijvoorbeeld in meer stappen of met een ondersteunende schets of metafoor. Zo vinden we samen op een persoonlijke manier de uitleg die voor jou ècht werkt.

Leerlingen geven vaak aan dat het prettig is dat ik geduldig ben. Op school durven ze soms niet aan te geven dat ze iets niet begrijpen, omdat ze bang zijn voor de reactie of denken dat het geen zin heeft.

Prijs- kwaliteit verhouding

Bij een huiswerkinstituut betaal je vaak hogere prijzen voor een-op-een bijles. Je krijgt deze bijles vaak van iemand met vergelijkbare ervaring als ikzelf. Zo heb ik bijvoorbeeld in het verleden zelf ook bijles gegeven bij een huiswerkinstituut.

De lagere prijs betekend dus niet een lagere kwaliteit. Waar komt mijn prijs dan vandaan?

Omdat ik bijles geef aan huis zit ik niet met kosten voor de huur van een bedrijfspand. Ook heb ik geen kosten van werknemers of onderhoud aan materialen zoals tafels en stoelen. Mijn prijs is dus puur gebaseerd op mijn jaren aan ervaring en mijn eigen vaste lasten. Dit stelt mij in staat om een lager tarief te rekenen voor bijles met dezelfde kwaliteit.

Leerstijlen

Onderzoek naar de persoonlijke leerstijl van een leerling wordt vaak aangeboden vanuit huiswerkinstituten. Echter is er geen enkel bewijs dat leerstijlen echt bestaan. Door leerlingen in hokjes te drukken en daarop je onderwijs in te richten belemmer je juist het leren. Er is meer sprake van een leervoorkeur dan een leerstijl. De vraag is dan of de leervoorkeur van de leerling de manier is waarop ze echt het best leren, zeker als ze al slechte cijfers halen.
(Bron: Op de schouders van reuzen, 2018)

Ik ben er daarom voorstander van om samen met de leerling verschillende methodes toe te passen om te leren. Vaak is de combinatie van verschillende hersengebieden (bijvoorbeeld auditieve uitleg met daarbij een visuele schets) de beste manier om informatie actief in de hersenen op te slaan. Je beperkt jezelf dan niet tot een leerstijl maar maakt gebruik van allerlei bewezen effectieve methodes.